3 praktische spirituele lessen die hardlopen mij heeft gegeven - Art Core Business School
Select Page

middle

Vanaf dat ik een prepuber was ben ik geïntrigeerd geraakt door Azië, haar wijsheden en haar kruiden. Ik bezocht wekelijks de enige toko (Mee Sin) in Hilversum, las boeken van de Dalai Lama en deed yoga oefeningen uit een heel oud vergeeld groen boekje.

Ik ontdekte dat ik mij bewust kon worden van mijn lichaam en de energie die door mij heen vloeide.

Op school ging het allemaal niet zo vlot. Ik had geen idee hoe ik moest studeren en vond het lastig om dat blokken op geregelde tijden te doen. Het was een worsteling. Door de jaren heen deed ik Tai Chi, Zhi Neng Chi Gong, Hatha yoga, bezocht ik Vietnam en zijn boeddhistische tempels, luisterde in naar Louise Hay, bezocht healers, homeopaten, en orthomoleculaire geleerden. Ik heb daar super veel van geleerd en blokkades opgelost en ben daar dankbaar voor.

Maar hoe ik nu in een goede actie (balans) kwam dat kon ik niet doorgronden.

Omdat mijn gezondheid na 2 jaar zwangerschap en 2 zware bevallingen niet genoeg wilde aansterken ben ik gaan hardlopen. Met de hulp van Evy op mijn mp3 speler.

Ik merkte dat ik wel heel erg bezig was geweest met mijn bewustzijn en energie maar dat ik de afgelopen jaren niet iets had gedaan waarbij je echt fysiek voor in actie moest komen.

Zo had ik geprobeerd gezellig met vriendinnen tennis lessen te volgen, maar ik ben na 3 lessen afgehaakt. Mijn lichaam deed letterlijk hele andere dingen dan de bedoeling was, ik raakte volledig uitgeput en was alles behalve blij. Dit was echt een diepte punt.

Hoe ging ik ooit met deze zwaar slechte conditie mijn dagen doorkomen? Laat staan mijn dromen waar maken?

Op internet vond ik de lessen van Evy voor 5 km in 28 lessen, 4 jaar geleden. Oké wat moest dat moest besloot ik. Maar wel dat Evy mij er doorheen zou praten en ik niet na hoefde te denken over tijdschema’s. Ik was al druk genoeg om de ergernis van mij af te slaan. Daarnaast kon ik het lekker helemaal alleen aan gaan. Niemand waar ik op hoef te letten.

Geheel ingepakt met muts, wollen handschoenen en sjaal was ik onherkenbaar en voelde ik mij anoniem genoeg om de straat op te gaan. Zo, lekker in mijn eigen ruimte en tijd.

4 jaar heb ik over 28 lessen gedaan. Man heb ik het zwaar gehad. Alleen al 2 tot 5 minuten lopen leek soms te veel van het goede. De lessen inpassen in het leven van een jonge moeder bleek erg ingewikkeld. Dan regende het weer en had ik niet de juiste spullen. Was het onder de 10 graden dan vond ik het veel te koud om naar buiten te gaan. Ik was toch al moe uiteindelijk…

Elk warm jaargetijde begon ik weer met frisse moed en ontdekte dat mijn lichaam de vorige activiteiten had onthouden en dat elke les steeds een beetje makkelijker werd.

Was ik de vorige keer gebleven bij les 11 dan begon ik na 2 maanden weer bij les 8. Het werd mij duidelijk dat je, en nu komt het, in een hele rustige pas ook zorgt dat je niet ongewild uitgeput raakt om de les te volbrengen. En daar had ik nooit bij stil gestaan en werkelijk fysiek doorleeft.

Mijn leven ging naast alle esoterische bewegingsleren vooral over knallen, lange nachten doorwerken en zoveel mogelijk uren op een dag benutten. Niet heel erg zen, maar het gaf me wel veel adrenaline kicks.

De ontdekking van de rustige pas gaf een grote opluchting. Vanuit die plek kon ik mijn lessen veel beter volhouden + ik kon kiezen wanneer ik klaar was om nog iets extra’s te geven. Want door de rustige pas, middle of the road, kreeg ik veel meer overzicht en vertrouwen en heb ik alle lessen ook zonder blessures gelopen.

Als jonge ouder ben je gedwongen om je leven in te richten op het ritme van je kinderen. Je hebt daar een mooi opdracht liggen en wilt zorgen voor een goede basis van je huishouden. Als zelfstandig ondernemende moeder zoek je naar een nieuw ritme om je werk te kunnen doen. En dat is niet altijd even makkelijk.

Maar door het concept van de rustige pas ben ik steeds beter gaan plannen. Ik plan minder uren in en de uren die ik heb benut ik rustig.

Want ik weet nu dat wanneer ik dat doe ik energie genoeg heb om straks met mijn dames lol te maken en ervan te kunnen genieten. Ik ben niet meer ‘te moe’ voor de leuke dingen en heb weer genoeg rust in mijn hoofd & lijf voor overzicht en om nieuwe zaken te ondernemen die ik extra aandacht wil geven.

waarderen

Door de ontdekking van de rustige pas kreeg ik ook steeds helderder voor mij wat ik met mijn tijd kon doen.

Voorheen moesten alle uren benut worden in een dag. Ook al bracht de helft soms niet veel op, ik was vaak heel blij dat ik ze toch benut had. Maar dat was natuurlijk helemaal niet zo. Nee, ik heb mijzelf echt voor de gek gehouden. En waarom? Omdat ik van huis uit had meegekregen dat je pas wat waard bent als je hard werkt. Mijn god wat is dat erin geramd.

In mijn bewustzijn, mijn weten, had ik deze belemmeringen al heel lang geleden aangepakt, dacht ik. Maar ik handelde er helemaal niet naar. Dat flesje levenswater had ik al flink opgebruikt.

Na 2 jaar startte ik elke les met de belofte aan mijzelf dat deze les die ik ging lopen een geschenk aan mijzelf is.

Dat ik er sterker van werd, ik er meer energie door kreeg, mijn spieren een stukje sterker zouden worden en ik pretstofjes in mijn hoofd zou krijgen. Ik ging mijn tijd waarderen.

Deze bewuste waardering van mijn tijd leverde mij op dat ik na elke les er steeds blijer van werd. Ik riep thuis al in de hal dat ik het weer geweldig volbracht had en dat het super fijn was buiten. Mijn sjaal ging niet meer om, mijn muts liet ik wat vaker thuis, ik dacht niet meer aan een ieder die mij voorbij zou zien hollen, ik hoefde alleen nog maar de deur uit te stappen en ik was weg. Op pad.

Nu kreeg ik echt elke week weer een beetje meer energie en hield ik het steeds langer vol. Elk jaar meer. Koudere temperaturen vond ik niet meer zo’n probleem en de winterstoppen werden korter.

Door mijn tijd heel bewust te waarderen en in rustige pas te blijven kon ik ook steeds beter en met meer plezier mijn werk doen.

Ik weet nu dat het beter is om op een dag energie over te houden voor hetgeen je nog iets extra’s wilt geven. En dat minder maar bewuster te werken ook veel meer oplevert dan alle uren van de dag volledig proberen te benutten.

Ik ben nu geen slaaf meer van al die uren die erin een dag zijn en nog voor mij liggen.

loslaten

In de eerste 2 jaar had ik enorme weerstand tegen dat hele in beweging komen. Ik was al moe voordat ik begon en ik vervloekte, soms letterlijk, de obstakels die het met zich mee bracht. Ik wilde dan ook in alle privé die ronde hardlopen tegemoet.

Ik voelde de pijn in mijn rug, die ik gewoonlijk ook al had, erger worden. Ik voelde mijn billen alle kanten op schudden alsof ze van yoghurt waren. En er was niets in mijn gezicht wat op plezier leek.

Maar als je eenmaal onderweg bent dan heeft het na 10 minuten echt geen zin meer om je daar mee bezig te houden. Bij elke volgende minuut vallen ze als dode bladeren van je af en houd je steeds meer schone stam over.

Doordat de belemmeringen, door in beweging te blijven, van je afvallen blijft er een kern over die je daarvoor niet zag.

Ik voelde hoe mijn lichaam bewoog en mijn schuddende billen en benen als vanzelf steeds beter wisten hoe ze mee moesten doen. De juiste richting te volgen. Totdat er een ochtend kwam waarin ik de voordeur achter mij dicht deed en, echt alsof het heel normaal was, rustig begon te lopen.

Vanuit deze rust kon ik ook eens rustig van de omgeving genieten en eens nadenken wat ik nog meer kon doen om mijn hardlopen prettiger te maken.

Soms ging het over een praktische sportbeha, over wat nu het beste eten is voor hardlopers om te herstellen of over welke sport hardlopen het beste zou aanvullen. Ja, je bedenkt ineens dingen…

Door het loslaten, wat vanzelf komt als je in de actie zit, krijg je veel meer ruimte om te zoeken naar de ideeën die je helpen, het plezier verhogen en je krachtiger maken.

Nu ik dit schrijf, heb ik alweer de eerste les van de 10 km lessen achter de rug. En ik kijk er naar uit om elke les weer aan te gaan. Niet per se om de 10 km te halen. Die komt vanzelf als ik in het hier en nu maar in beweging blijf.

Get Into the Groove,

handtekening charlotte web


Download GRATIS
De 11 geheimen voor warme relaties met je publiek en ontvang wekelijks artikelen en tips om je artistieke praktijk te laten groeien:
e-mail:
voornaam:
Privacywaarborg: ik zal in geen geval jouw gegevens aan derden verstrekken.